Sertai dan Bantuan

Cara untuk menyertai Tone Excel dan bantuan.

Syarat untuk menjadi pengedar simkad Tone Excel hanyalah anda terlebih dahulu menjadi pengguna simkad ini. Itu sahaja!

Jadi, langkah pertama adalah anda perlu membeli simkad ini terlebih dahulu.

Dengan RM100 + RM10 (kos penghantaran) anda akan memperolehi; 

  1. Simkad Tone Excel (Kredit tersedia RM 30 + data internet 4GB)
  2. Buku Panduan Penggunaan Simkad
  3. Buku Panduan Bisnes Tone Excel
  4. Buku Promosi : Kerja sampingan yang mudah untuk Menaikkan Kewangan Anda.
  5. Notis Pemberitahuan : Promosi Terkini.
  6. Certificate Insuran Kemalangan dari Etiqa Takaful
  7. Borang Claim Insuran
  8. Borang Penama Tuntutan insuran.


Cara untuk anda membeli Set Simkad Tone Excel ini.

Anda boleh call saya dahulu, untuk makluman, kepastian dan pengesahan. Kemudian bank in ke dalam akaun saya seperti di bawah, nanti saya akan poskan.

Nama: Roshidan Rashid,

Phone No: 0193157783

No. Akaun: Maybank 162263315533

IDP: 604706

Selepas itu Whatsapp / SMSkan maklumat seperti Nama / Alamat Penghantaran / Jumlah duit yang dimasukkan kepada saya.Penghantaran akan dibuat menggunakan pos laju dan anda akan diberikan maklumbalas tentang no tracking pos laju anda. Untuk sebarang pertanyaan tentang penghantaran simkad anda sila hubungi saya di 0193157783.

Saya nasihatkan kepada anda, kalau boleh jangan beli sekeping. Kalau sekeping, selepas register Tone Excel untuk diri sendiri, anda sudah tiada kad untuk didagangkan kepada orang lain. Katakanlah, anda balik rumah, cerita kepada isteri dan isteri pun berminat nak guna simkad ini, apa yang anda nak jual kalau sudah tiada simkad extra? Belilah sekurang2nya 3 keping, 1 untuk diri sendiri, 2 untuk rolling. Kalau 2 tu dah habis, beli lagi 2 keping. Sentiasa standby 2 keping dalam poket. Bila sembang kat tempat kerja pasal kelebihan simkad ini boleh buat duit, tiba2 kawan pun nak beli sekeping, kan mudah jika kita sudah ada standby dalam poket. Boleh terus jual.

Jangan buka kedai goreng pisang, letak banner besar2 kedai goreng pisang, bila orang datang nak beli goreng pisang 2 ringgit, kita kata, pisang belum ada lagi, baru nak tanam. Tak jadi macam tu.

Bila dah dapat simkad, apa perlu dilakukan?

Jika anda baru nak aktifkan simkad kali pertama yang dibeli gunakan cara di bawah ini:


(Contoh belakang simkad)

Hantarkan melalui maklumat di bawah (menggunakan mana2 hanphone yang lain, kerana simkad ini belum boleh digunakan lagi) ke Bahagian Pengaktifan melalui whatsapp:

No. Tel. Whatsapp Bahagian Pengaktifan (DEC): 010-5335-793
Ingat! Maklumat ini perlu dihantar menggunakan handphone yang lain, kerana simkad baru anda ini belum boleh digunakan lagi. Seeloknya anda simpan nombor yang saya berikan tadi, letaklah nama DEC, kerana anda akan berulang-ulang kali menggunakan nombor tersebut di masa akan datang.

  1. Masukkan kod pengaktifan (AD) di depan.
  2. Nama Penuh.
  3. No. SN (Sila lihat dibelakang simkad)
  4. No. PUK (Sila lihat dibelakang simkad)
  5. No. IC atau Passport.
  6. Alamat penuh.
  7. Email (Jika ada, kalau tak ada tak apa, tinggalkan saja.)
  8. Telco lama (Seperti maxis, celcom, digi atau lain2nya)
  9. No. lama yang ingin dikekalkan.
  10. Nama bank yang anda ada akaunnya
  11. Nombor akaun bank. (Untuk ToneExcel memasukkan komisyen ke akaun bank anda, jika anda sudah mula ada komisyen)
  12. No IDP 604706 (No id toneexcel adalah no. ID orang yang mengenalkan bisnes ini kepada anda. Jadi anda diperkenalkan oleh saya, maka nombor ID adalah nombor ID saya. Selepas anda mengaktifkan simkad ini, anda juga akan mendapat no. ID anda sendiri).

Contoh whatsapp yang perlu dihantar:

AD Ali bin Abu 0081234321 43323232 701214035030 no.12 kampung pinang sebatang, 10600 puchong selangor aliblues@gmail.com maxxis 0122134432 bsn 7124234455345 idp604706

Contoh whatsapp yang dihantar:

Selepas menghantar semua maklumat di atas, anda perlu hantar gambar IC atau passport ke nombor whatsapp yang sama. Snap saja gambar IC hadapan anda. Jika anda gagal menghantar gambar IC, maka simkad tidak akan dapat diaktifkan.

Selepas beberapa minit, anda akan mendapat reply dari bahagian pendaftaran dan anda akan mendapat nombor telefon sementara simkad tersebut dan no IDP anda sendiri. Ketika ini simkad toneexcel anda sudah boleh digunakan dengan menggunakan nombor sementara.

Bagaimana mengekalkan nombor lama?

Proses pertukaran nombor lama anda menggantikan nombor sementara biasanya akan mengambil masa 48 jam.

Telco lama akan menghantar pengesahan penukaran tersebut, jawap pertanyaan mereka dengan sepatutnya. Contohnya jawab YES.

Contoh message daripada mereka:
“Do you want to port out from umobile, please reply YES for confirmation”

Selepas simkad lama anda sudah tidak berfungsi lagi, bermakna simkad toneexcel anda sekarang sudah pun menggunakan nombor lama anda.

Sekiranya selepas beberapa hari, nombor masih belum bertukar juga, sila hubungi Bahagian Pengaktifan: 010-5335-793 melalui whatsapp untuk bantuan, dikhuatiri nombor lama anda tidak didaftarkan menggunakan IC anda sendiri.

Anda juga boleh menghantar semula permohonan untuk kekal nombor lama dengan menggunakan cara di bawah ini:
Hantar kan maklumat whatsapp ke No. Tel Bahagian Pengaktifan (DEC): 010-5335-793

1. Masukkan kod kekal nombor lama (pt) di depan.
2. Nama Penuh.
3. Nombor SN
4. Nombor PUK
5. No. IC atau Passport.
6. Alamat
7. Telco (seperti maxis/celcom/digi/umobil/dll)
8. Nombor telefon lama yang ingin dikekalkan.

Semua maklumat ini anda boleh buat dalam satu message sahaja.

Contoh whatsapp yang perlu dihantar:

pt ali bin abu 0080121234 78909234 690212035030 no.5 Jln Api-api 46000 maxis 012123456

Contoh simkad tone excel:

Biasanya syarikat telefon lama anda akan menghantar maklum balas dengan menghantar sms bertanya betulkan anda ingin menamatkan perkhidmatan dan berpindah ke talian lain, pastikan anda jawab dengan betul, jika tidak syarikat telefon lama anda akan menolak permohonan ini, dan anda kena hantar semula maklumat ke DEC.

Proses ini biasanya akan mengambil masa 48 jam untuk pertukaran dari nombor baru yang diberikan tadi kepada nombor lama anda. Jika permohonan ini berjaya, simkad lama anda sudah tidak boleh digunakan lagi dan simkad Tone Excel baru anda sudah bertukar dan menggunakan nombor lama anda.

Lihat maklumat lanjut kekalkan no lama di SINI

Bilakah saya perlu menghantar maklumat ini jika saya ingin mengekalkan nombor yang ada sekarang?

Bila-bila masa setelah anda aktifkan simkad Tone Excel ini, on the spot boleh, selepas seminggu pun boleh, selepas setahun pun boleh.  

Tadi diberitahu semua komisyen akan dimasukkan ke dalam bank akaun saya jika saya sudah dapat komisyen, bagaimana Tone Excel tahu bank akaun saya?

Anda perlu memasuk maklumat bank anda di dalam internet website (ewallet) Tone Excel.
Caranya:

  • Lawati website www.tonegroup.net
  • Klik di “Tone Excel User Login!”
  • Klik di “Tone Excel Member Management System”
  • di ruangan “Login ID” masukkan no IC anda tanpa sengkang.
  • di ruangan “Password” masukkan 1234
  • Anda akan diminta menukarkan no. password.
  • Dibahagian “Subscriber Care”
  • Klik dibahagian “My Profile”
  • Lihat di “Bank Account Information” dan klik “Update”

Disitulah tempat anda memasukkan maklumat bank akaun anda.

 

Macamana saya nak dapat bantuan teknikal jika saya ada masalah dengan simkad baru ini?

Anda terus call ke 0105000969 (Pusat Khidmat Pelanggan Tone Excel)

Macamana saya nak dapat bantuan jika saya ada masalah dengan pendaftaran?

Anda terus call ke 0111-508-1515 (DEC)

Macamana jika saya ada soalan-soalan lagi yang mungkin saya tak faham?

Anda boleh bertanya saya, melalui call, sms atau whatsapp, kerana saya sebagai penjual simkad kepada anda, jika saya tahu, saya akan menjawab soalan anda.
Nama saya: Roshidan Rashid
No telefon saya: 0193157783

Adakah group whatsapp yang boleh saya join untuk sentiasa mendapatkan ilmu Tone Excel?

Ada anda hanya perlu whatsapp kepada saya dengan memberikan no. id anda, beritahu yang anda ingin join group whatsapp.

Adakah Group facebook yang saya boleh sertai untuk sentiasa mendapatkan ilmu Tone Excel?

Ada, ada boleh join group facebook ini.
Group facebook Perkembangan Terkini Tone Excel

dan juga group ini,
Group facebook Soal Jawab Tone Excel

 

Kandungan laman sesawang ini adalah karangan Sifu Mazelan Abas, dan dibawakan kepada anda oleh:
Roshidan Rashid
(whatsapp/sms/call) 0193157783
Member IDP: 604706

Saya ingin berjaya bersama-sama ANDA dalam Tone Excel ini. Hubungi saya segera.

 

x Shield Logo
This Site Is Protected By
The Shield →